Salut !!!
Probabil ca pe foarte multi dintre voi va intereseaza 3d'ul,. de aceea am sa-ti explic absolut tot ce este necesar sa stii depre 3D,.. si cum poti sa profiti de aceasta tehnologie.
Te rog sa citesti tot ceea ce urmeaza deoarece tehnologia 3D este destul de vasta si de multe ori nu intelegi ce nu merge bine in cinema'ul tau de acasa, eu iti voi explica tot ce trebuie sa stii !
Primele filme 3d au aparut acum foarte mult timp,.. unii dintre voi nici nu existau atunci cand rulau deja filme 3d in cinema'uri din alte tari... .
Exact cu tehnologia primelor filme 3d va puteti bucura de efecte senzationale acasa.
Multi dintre voi cand aud de "3D"se gandesc la ochelari cu lentile colorate,.. ei bine aceasta este si prima tehnologie de care vorbeam mai sus..., se numeste anaglyph si foloseste o metoda de filtrare a culorilor.
Ochelarii standard pentru un film 3d anaglyph sunt red-cyan (rosu-albastru), pe care multi dintre voi ii stiti deja, dar mai nou,.. au aparut si tipul de ochelari anaglyph magenta-green (mov-verde),. care ofera o vizibilitate mai buna fata de cei red-cyan, care iti dau o durere de cap cand sunt folositi o perioada lunga de timp.
Cum funtioneaza acesti ochelari cu lentine colorate ?.., pai sa vedem..., un film anaglyph este filmat, ca si restul formate de filme 3d, cu doua camere simultan, acestea fiind pozitionate in asa fel incat sa imite ochii umani,.. deoarece printr-o camera vom vedea cu ochiul drept,.. iar prin cealalta cu ochiul stang.
Dupa ce filmarea a fost realizata,.. imaginile (camera 1 si 2) sunt suprapuse, doar ca ..., pe imaginea 1 se adauga o nuanta de albastru, iar pe camera 2 se adauga o nuanta de rosu (asta in cazul filmelor de tip red-cyan)... .
Prin lentila albastra vom putea vedea doar imaginea rosie, pe cand prin lentila rosie vom putea vedea doar imaginea albastra,.. astfel creandu-se efectul de 3d (convertirea imaginii in plan intr-o imagine tridimensionala).
Efectele sunt absolut senzationale atat timp cat vizualizati filmul pe un monitor sau pe un TV decent (depinde de timpul de raspuns/fps), conteaza la fel de mult si calitatea filmului (un film in format HD te va uimi).
Poate din cate am zis, tot nu ati inteles o chestie,.. nu orice film este 3d atat timp cat porti ochelarii anaglyph, NU !!!,.. iti trebuie filmul in format 3d, special realizat pentru tipul de ochelari pe care il detii. (O sa fac o lista cu filme spre sfarsit).. .
Mai jos puteti observa doua imagini 3d anaglyph, prima in format red-cyan, a 2-a in format magenta-green.
Probabil ca ai vazut macar odata un film 3d la cinema,.. si sunt sigur ca ai observat ca ochelarii aceia nu au lentile colorate, filmul isi pastreaza culorile, nu iti obosesc ochii... .
Cea mai noua tehnologie de acest tip este cea oferita de Real-D..., folosesc tehnologia polarizarii circulare, spre deosebire de IMAX, care folosesc ochelari cu polarizare lineara.
Eu am gasit pe net o pereche de ochelari Real-D,.. i-am comandat,.. mi-au ajuns,. dar.., nu stiam pe atunci ca nu am ce sa fac cu ei.
Pentru a putea vedea un film 3d cu astfel de ochelari va trebui sa iti realizezi un mini cinema acasa,.. este destul de complicat,.. dar se poate,. asa ca am sa va explic.
Pentru a realiza mini cinemaul ai nevoie de doua video-proiectoare, un perete gri (deoarece 3d'ul nu va avea efect decat pe gri, care pastreaza culorile proiectate cel mai bine), 2 perechi de ochelari cu polarizare circulara, programul Stereoscopic Player.
Va trebui sa conectezi ambele video-proiectoare la un PC pe care sa ai instalat Stereoscopic Player'ul, din care vei configura 3d'ul.... .
Proiectoarele va trebui sa le suprapuneti pe peretele gri,.. iar pe ambele proiectoare va trebui pus un filtru de polarizare (puteti utiliza lentilele uneia dintre perechile de ochelari),... si cam asta este tot,.. doar ca va trebuie un film 3d,.. dar nu in format anaglyph, ci 3d simplu,.. filmat cu 2 camere,..(se gasesc destul de greu aceste filme, voi posta cateva titluri la sfarsit)... .
ChromaDepth...
Mai exista o tehnologie,.. insa nu ofera senzatii prea reale, se numeste ChromaDepth,.. o tehnologie care creeaza o iluzie destul de interesanta,... iti da impresia ca unele culori sunt in relief in functie de "tonalitatea" culorii... .
Ochelarii ChromaDepth nu au lentile colorate,.. insa nu prea exista materiale in acest format.
Mai jos aveti prezentata o imagine ChromaDepth.
In imaginea de mai sus,.. tehnologia ChromaDepth face in asa fel incat culoarea rosie sa fie in relief iar cea albastra cel mai in spate... .
Shutter Glasses...
Mai exista si ochelari 3d shutter facuti de nVidia..., nu va pot spune foarte multe despre ei decat ca cu ajutorul lor jocurile ruleaza in 3d.
Tot nVidia a realizat si un driver 3d stereoscopic pentru ochelarii anaglyph red-cyan (ochelari din carton sau plastic,.. sa fie cu rosu si albastru, am discutat despre ei mai sus...) cu ajutorul caruia aproape orice joc ruleaza in 3d, atat timp cat detii o placa video nVidia destul de decenta.
Imagini stereoscopice...
Daca nu stiai deja probabil o sa crezi ca sunt nebun,.. si poate sunt,.. dar,. ce iti spun acum este foarte real,... POTI VEDEA IN 3D SI FARA OCHELARI !!!
Deci,.. daca nu detii inca ochelari 3d,.. poti vedea o imagine foarte simplu,.. aceasta trebuie sa fie o imagine stereoscopica (o imagine alcatuita din 2 imagini aparent identice,.. doar ca acestea sunt filmate din unghiuri diferite).
Sa te invat cum sa te uiti la o imagine 3d stereoscopica,..; te-ai uitat vreodata crucis ?.., adica..., ai focalizat pe un obiect aflat la distanta in timp ce te uitai la unul aflat in apropiere ? E ca si cand te-ai uita la un pix in asa fel incat sa vezi doua.
La aceste imagini trebuie sa te uiti in asa fel incat din cele doua imagini deja existente sa formezi o a 3-a imagine virtuala intre cele doua reale,.. dupa ce ai format imaginea din mijloc trebuie doar sa focalizezi pe ea ( sa incerci sa o vezi cat mai clar)... .
Va dura ceva timp pana vei putea vedea o astfel de imagine,.. incearca de multe ori,... la mine a durat foarte mult prima data,.. dar acum ma uit din prima, la orice imagine stereoscopica fara probleme.
Mai jos ai o imagine stereoscopica pe care sa exersezi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu